Tupac Amaru Shakur 16. Jun 1971 – 13. Septembar 1996.

Evo povodom Tupakovog rođendan odlučio sam da vam predstavim jedan blog tj. jedan tekst koji sam ranije napisao, a predstavlja ukratko njegovu biografiju ko je bio, šta je predstavljao i kako je živio. Možda vam se čini predugo, ali jednostavno nisam mogao kraće nego samo opširnije, a i može da služi da se novije generacije upoznaju sa 2pac-om, da znaju ko je i šta je.
2Pac 1

Tupak Šakur (Tupac Amaru Shakur) (16. jun 1971 – 13. septembar 1996), bio je reper, pesnik i glumac.
Iako je od njegovog ubistva prošla više od jedne decenije on je i dalje reper sa najviše prodatih albuma u istoriji ove vrste muzike – 36,5 miliona prodatih originalnih albuma u Sjedinjenim Američkim Državama (dok se smatra da je, računajući i piratska izdanja,prodato preko 200.000.000 albuma na globalnom nivou).
Većina njegovih pesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem sa drugim reperima. Tupak je bio poznat i po političkim i ekonomskim porukama u svojim pesmama.
2Pac 2

Počeci

Tupak nikad nije upoznao svog biološkog oca, a njegov očuh Dr. Mutulu Šakur je veliki deo svog života proveo u zatvoru. Kada je Tupakova majka (Afeni Šakur) saznala da je zatrudnela, nalazila se u zatvoru pod optužnicom za bombaški napad. Odlučivši da se sama zastupa pred sudom, odbranila se od optužnice i izašla iz zatvora mesec dana pre porođaja.

U 12-oj godini Tupak se pridružio glumačkoj grupi u Harlemskom teatru i glumio “Trevisa” u poznatoj predstavi “Sunčevo uzdizanje”.

1986. godine Tupakova majka i njena sestra peselili su se u Baltimor u Merilendu. Tada se i upoznao sa kasnije vrlo bliskom prijateljicom i poznatom glumicom, suprugom Vila Smita, Jadom Pinket. Sa repom je počeo pod nadimkom MC New York. Prva pesma je bila inspirisana kontrolom oružja, s obzirom da je Tupakov drugar ubijen neposredno pre toga.

Dve godine kasnije, Afeni je imala problema u nalaženju posla, a i postala je zavisna od kreka i porodica se preselila u Marin Siti u Kaliforniji. Tupak je kasnije izjavio da je to bio trenutak kada je “skrenuo sa pravog puta”. 1988. njegov očuh je osuđen na 60 godina zatvora za oružanu pljačku, posle dugogodišnjeg skrivanja(Mutulu Šakur je godinama bio na listi FBI kao jedan od 10 najtraženijih).

Tupak je počeo da provodi sve više vremena na ulici, da prodaje drogu, ali je istovrememno stekao prijatelje koji su mu pomogli da se probije u muzici. Tupak je sa svojim drugovima Raj Luvom i Dj Dizijem oforimo rap grupu Striktli doup. Pesme koje su snimili su objavljene 2001. pod nazivom “Tupak Šakur: Izgubljene pesme”.

1990. godine Tupak se pridružio grupi Digital Andergraund kao reper i plesač.
2Pac u mladjim danima
Tupac u mlađim danima

Uspon ka slavi

1991. godine Šakur je objavio svoj prvi solo album 2Pacalypse Now. Ovaj album se bavio nasiljem protiv policije i izazvao je mnogo kritike, čak toliko da je potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Dan Kvejl izjavio da taj album “nema mesta u američkom društvu”.

Njegov drugi album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. mu je doneo i prva dva mega-hita Keep Ya Head Up i I Get Around.

Kao dete Šakur je sanjao da glumi u Šekspirovim komadima. Iako mu to nikada nije pošlo od ruke, postigao je veliki uspeh kao filmski glumac. Prvi put se pojavio u spotu Digital Andergraunda Same Song. Prvi film u kome je glumio bio je Juice, snimljen 1991, za koji je dobio odlučne kritike, uključujući i onu magazina Roling Stoun. Tupak je glumio u još pet filomva Poetic Justice (sa Dženet Džekson), Above the Rim, Gridlock`d (sa Timom Rotom), Bullet (sa Mikijem Rurkom) i Gang Related (sa Džejmsom Belušijem). Scenario za film Baby Boy je napisan za Tupaka, ali je on ubijen pre nego što je snimanje počelo. Taj film je snimljen 2001. godine, pet godina posle Tupakove smrti. Interesantno je da je Tupak ubijen u svakom filmu, pa mnogi kažu kako ga je ta nesreća iz filmova sustigla i u stvarnosti.
2Pac Film Juice
Film: Juice

Oktobra 1991. u Oklandu u Kaliforniji Tupaka su zaustavila dva policajca zbog toga što je navodno prešao ulicu na pogrešnom mestu. Tupak im je na to odgovorio sa “jebite se svi”, na šta su ga oni prebili i olupali mu glavu o trotar. Šakur je podneo krivičnu prijavu protiv policije, zahtevajući odštetu od 10 miliona dolara, ali su se na sudu nagodili da mu policija isplati 42 hiljade dolara.

Oktobra 1993. Tupak je primeto da se dva policajca van dužnosti iživljavaju nad crnim motoristom na ulici. Tupak se potukao sa njima, i došlo je do pucnjave. Tupak je potegao pištolj i ranio obojicu (jednog u nogu, drugog u zadnjicu). Kako je kasnije ustanovljeno da su obojica policajaca bili pod dejstvom alkohola optužnica protiv Tupaka je povučena.

18. Novembar 1993. Devetnaestogodišnja devojka optužuje Tupaka za seksualno zlostavljanje.

23. Mart 1994. Tupak se pojavljuje u filmu “Above The Rim” (Iznad Obruča), gde igra problematičnog dilera droge. Soundtrack na kome se nalazi pesma “Pour Out a Little Liquor” je snimila Tupakova grupa , Thug Life i prodat je u preko 2 miliona primeraka.
2Pac scena iz filma iznad obruca
Scena iz filma “Iznad Obruča”

4. Novembar 1994. Počinje Tupakovo suđenje povodom seksualnog zlostavljanja.

30. Novembar 1994. Ulazeći u lobi Quad Recording Studios na Times Square-u u New York-u, pet puta su pucali u Tupaca i opljačkali mu nakit i gotovinu što je procijenjeno na preko 50000 dolara.
2Pac and Biggie
Notorious B.I.G. i 2PAC Neprijatelji u životu; prijatelji nakon smrti?

31. Novembar 1994. Tupak je oslobođen optužbe za sodomiju i za oružije, ali ne i za seksualno zlostavljanje.

14. Februar 1995. Tupak je počeo sa izdržavanjem kazne od 18 meseci do 4,5 godine u zatvoru New York's Rikers.

1. April 1995. Tupakov treći album pod naslovom “Me Against the World” je debitovao na prvom mjestu na Billboard pop listi podstaknut singlom “Dear Mama”. Album postaje dvostruko platinasti kroz 7 mjeseci.

Maj 1995. Tupak se ženi svojom dugogodišnjom devojkom Keisha Morris

Oktobar 1995. Death Row Records CEO Marion Suge Knight je položio kauciju od 1,4 Miliona dolara da bi Tupaka izvukao iz zatvora. Tupak odmah leti za Los Anđeles da potpiše ugovor sa Death Row i počinje sa radom na svom četvrtom solo albumu pod nazivom “All Eyez On Me”
2Pac - All Eyez On me
13. Februar 1996. Tupakov debi za Death Row “All Eyez On Me” postaje prvi dupli CD koji je izdat u Hip-Hop Muzici

25. April 1996. “All Eyez On Me” postaje četverostruko platinast.

Maj 1996. Tupak i Snoop Doggy Dogg objavljuju “2 Of Amerika'z Most Wanted”. Karikaturama u spotu su kažnjeni Bigge Smalls i Sean Puffy Combs jer su namještali pucnjavu na Tupaka 30. Novembra 1994. godine

4. Jun 1996. Death Row Objavljuje singl “Hit Em Up” koji je brutalno oštra kritika Bigge Smalls-a, Bad Boy-a, Mobb Deep-a i drugih.
2Pac 3
Sredina 1996. Tupac radi na filmu u ulozi detektiva za kriminalistički triler “Gang Related” za Orion Urban.
2Pac Film Gang Related
4. Septembar 1996. Tupak se vraća u New York zbog dodele MTV nagrada gde zapada u neprilike.

7. Septembar 1996. Tupak, Suge Knight i drugi prijatelji napuštaju meč između Majk Tajsona i Brusa Seldona u Las Vegasu Knigh-tovim autom. Tupak i njegovi saradnici su kasnije bili uvučeni u manji fizički obračun sa nekim čovjekom blizu bašte hotela Grand. Potom je policija zaustavila Knight-a jer je preglasno pustio muziku i nije imao tablice na iznajmljenom autu. Nije uhapšen i pušten je nakon nekoliko minuta. Nakon nekoliko minuta Tupak Shakur stoji uspravljen kroz krov u iznajmljenom BMW 759 sedan i putuju na istok duž Flamingo Road, kada ga je neko četiri puta pogodio u grudi. Knight-ovu glavu je okrznuo metak. Suge Knight okrene kola i uputi se prema bolnici. Nažalost, te noći bila je velika gužva u saobraćaju. Policija ih je stigla. Tupaca-a i Knighta su odveli u University Medical Center. Shakur je odmah podvrgnut prvoj od svoje tri operacije.
2Pac zadnja slikaZadnja Tupakova slika, koju je fotkao fan, kada su stali na semaforu.

8. Septembar 1996. Knight je pušten iz bolnice. U 6.20h Tupak  je podvrgnut drugoj operaciji.

9. Septembar 1996. Metro Police i dvadesetak Šakurovih prijatelja su se sukobili zbog onoga što je policija nazvala “nesporazumom”. Napetost se smirila uz pomoć jedne djevojke koja je Šakurova prijateljica. Niko nije uhapšen. Policija patrolira ispred bolnice jer su zabrinuti zbog odmazde.

13. Septembar Tupac Amaru Shakur podliježe ranama.
2Pac Grafiti 1
2Pac 4

DISKOGRAFIJA:

Studijski Albumi:

12. Novembar 1991. – 2Pacalypse Now
2Pac - 2Pacalypse Now

16. Februar 1993. – Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
2PAc - Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.

26. Septembar 1994. – Thug Life:Volume 1
2Pac - Thug Life Volume 1

27. Februar 1995. – Me Against The World
2Pac - Me Against The World

13. Februar 1996. – All Eyez On me
2Pac - All Eyez On me

5. Novembar 1996. – The Don Killuminati: The 7 Day Theory
2Pac - The Don Killuminati The 7 Day Theory

Posthumni:

25. Novembar 1997. – R U Still Down? (Remember Me)
2Pac - R U Still Down (Remember Me)

19. Decembar 1999. – Still I Rise
2Pac Outlawz - Still I Rise

27. Mart 2001. – Until The End Of Time
2Pac - Until The End Of Time

26. Novembar 2002. – Better Dayz
2Pac - Better Dayz

14. Decembar 2004. – Loyal To The Game
2Pac - Loyal To The Game

21. Novembar 2006. – Pac's Life
2Pac - Pacs Life

Kompilacije

24. Novembar 1998. – Greatest Hits
2pac - Greatest Hits

12. Juni 2000. – The Lost Tapes
2Pac - The Lost Tapes

17. Oktobar 2000. – The Rose That Grew From Concrete
2Pac - The Rose That Grew From Concrete

2003. – The Prophet: The Best Of The Works
2Pac - The Prophet The Best Of The Works

7. Oktobar 2003. – Nu-Mixx Klazzics
2Pac - Nu-Mixx Klazzics

6. Avgust 2004. – 2Pac Live
2Pac Live

31. Januar 2005. – Ready 2 Die
2Pac - Ready 2 Die

20. Septembar 2005. – The Rose, Vol. 2
2Pac - The Rose, Vol. 2

3. Oktobar 2005. – Tupac: Live at the House of Blues
2Pac - Live at the House of Blues

24. April 2006. – A Decade Of Silence
2Pac - A Decade Of Silence

14. Avgust 2007. – Nu-Mixx Klazzics Vol. 2
2Pac - Nu-Mixx Klazzics Vol. 2

4. Decembar 2007. Best of 2Pac Part 1: Thug
2Pac - Best of 2Pac Part 1 Thug

4. Decembar 2007. Best of 2Pac Part 2: Life
2Pac - Best of 2Pac Part 2 Life

Naravno postoje mnogi dokumentarni filmovi o Tupacu, i soundtrack-ovi, mada je najpoznatiji “Resurection” iz 2003. godine
2Pac - Resurection
2003. Resurection (dokumentarni film i soundtrack)

Naravno, takođe postoje i mnogi ne zvanični remixi pjesama, albuma i slično, jedan koji moram da izdvojim je:
2pac – The Chronic iz 2006. godine (ne zvaničan remix album tj. album je remix na bitove sve drugih repera)
2Pac - The Chronic

Pored svega postoji i komercijalizacija 2pac-ovog lika i dela u svim mogućim varijantama. Neki od primjera:
2Pac sat
2Pac majica
2Pac karte2Pac patike2Pac patike 2

Za kraj još želim sa vama da podjelim neke od njegovih najvećih hitova:
Sjećanje na velikana koje su mu odali drugi velikani Hip-Hopa 2PAC MEMORY

I na kraju najbolje od svega, Tupak je “oživio” na Festivalu Coachella 2012. godine

Završna riječ
Za mene ej 2pac bio i ostao najbolji reper ikada i ostaće! On je za sebe izjavio da nije najbolji nego najrealniji reper ikada, a na vama je da li vam se sviđa ili ne…
Podatke o njegovom životu sam povadio iz biografske knjige Tupac Shakur R.I.P..

Ovaj blog bih volio da vidi što više ljudi pa bih vas zamolio i da podjelite.

Za kraj što sam pročitao i potpunosti se slažem:
2Pac je bio kontroverzna osoba, ali je takođe NAJBOLJI REPER KOJI JE IKADA ŽIVIO! 
Kraj rasprave.

Ovaj članak je imao: 389 pregleda.
Recent Related Posts

1 mišljenje za “Tupac Amaru Shakur 16. Jun 1971 – 13. Septembar 1996.

  1. Povratni ping: 18 godina od smrti 2pac-a! | Balkan Hip-Hop Radio

Komentariši